„Quod erat demonstrandum”, prescurtat q.e.d. vine din latină şi înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”. Este formula cu care se încheie rezolvarea unei probleme de geometrie în manuscrisele operei lui Euclid.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cont nou | Ai uitat parola?

Ştiaţi că?

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.

Vezi toate

Anecdote matematice

Un ardelean şi un matematician în tren. După un timp trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 425 de oi."
Se uită şi matematicianul, scoate un pix şi o foaie de hârtie, calculează... nimic.
Dupa o oră mai trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5,6... 281 de oi."
Matematicianul scoate laptop-ul, calculează, utilizează toate programele complexe de calcule... nimic.
Dupa încă câteva ore trec pe lângă altă stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 892 de oi."
Matematicianul scoate telefonul mobil, sună un prieten matematician, se conectează la internet, caută, trimite mai multe mail-uri, nimic.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar eu sunt matematician, membru al Academiei, cu diplome multe, comunicări ştiinţifice internaţionale etc. şi nu am putut număra. Cum faceţi?
- No, d-apăi simplu, domnul meu... numeri picioarele şi împarţi la patru!

Vezi toate

citate matematice

"Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei."

Ion Barbu

Vezi toate

Anul Matematicii în presă

Provocare pentru profesorii de matematică
Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) a desfăşurat în 2010 programul "2010, Anul Matematicii în Şcoala Românească". În cadrul acestuia s-au desfăşurat tot felul de evenimente mai mult sau mai puţin reuşite. Ultimul dintre ele este lansarea făcută în luna decembrie a concursului Cea mai "cool" oră de mate. Concursul constă în susţinerea de către cadrul didactic a unei lecţii, prin care să arate cum reuşeşte să motiveze şi să atragă elevii către matematică. Lecţia trebuie să abordeze conţinuturi din curriculă, să realizeze competenţele propuse, şi în acelaşi timp să şi atingă obiectivele didactice propuse în planul lecţiei.

http://cngcmotru.blogspot.com/2011/01/provocare-pentru-profesorii-de-mate.html

Anul Matematicii - Interviu cu Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu despre modul de predare actual al matematicii si problema încarcarii excesive a manualelor scolare. Interviu acordat în cadrul initiativei 2010 - Anul Matematicii în Scoala Româneasca

http://www.univision.com/uv/video/Anul-Matematicii---Interviu-cu-Mircea-Di/id/1018563007

Anul matematicii în şcoala românească
Ioan Meşotă "a avut loc ieri deschiderea expoziţiei de publicaţii matematice „Creaţii Matematice Braşovene“, dedicate Anului matematicii în şcoala românească. Evenimentul a fost organizat de Filiala Braşov a Societăţii Matematice din România, care cuprinde profesori din învăţămîntul universitar şi preuniversitar împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi CN „Dr. Ioan Meşotă“ Braşov.

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=88048&a=citeste

Descopera matematica altfel!
"Pentru a sarbatori 100 de ani de la infiintarea Societatii de Stiinte Matematice din Romania (SSMR), Intuitext a lansat site-ul www.AnulMatematicii.ro. Site-ul nu este insa unul cu exercitii si probleme, ci cu anecdote, citate matematice si articole interesante despre istoria matematicii, muzica si povestile matematicii, precum si despre legatura dintre matematica si poezie."

http://www.itsybitsy.ro/Stiri/Descopera-matematica-altfel-2650.html

100 de ani de societate matematica in Romania
În perioada 16 – 18 aprilie, a avut loc la Bucuresti un eveniment semnificativ in istoria matematicii romanesti marcat de doua actiuni corelate. Primul a fost constituit de intalnirea presedintilor societatilor de matematica din Europa, iar cel de-al doilea l-a reprezentat Adunarea festiva "100 de ani de la infiintarea Societatii Gazeta Matematica”.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7169793-100-ani-societate-matematica-romania.htm

Campanie privind schimbarea mentalităţii din educaţie prin intermediul matematicii
Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SŞMR) a lansat marţi (30 martie 2010) campania intitulată “2010 – anul matematicii în şcoala românească”, un proiect al societăţii civile, desfăşurat în parteneriat cu alte instituţii ale statului şi private, care îşi propune să schimbe mentalitatea copiilor, a părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la rolul matematicii în educaţie.

http://www.financiarul.ro/2010/03/31/campanie-privind-schimbarea-mentalitatii-din-educatie-prin-intermediul-matematicii/

2010 Anul Matematicii în Şcoala Românească
"În acest an 2010, Societatea de Ştiinţe Matematice din România împlineşte 100 de ani de existenţă oficială. Recunoscută în Adunarea Deputaţilor din 1910, mai întâi ca Societatea ,,Gazeta Matematică” , a avut de la început susţinători celebri: Ion Ionescu, Spiru Haret, N. Nicolescu, Gh.Ţiţeica. Societatea de Ştiinte Matematice îşi propune să organizeze în acest an, o serie de activităţi pentru promovarea matematicii, mai ales în şcolile din învăţământul preuniversitar, toate reunite sub titlul: ,,2010 Anul Matematicii în Şcoala Românească”."

http://www.euler.ro/art34.pdf

2010 – Anul Matematicii în Şcoala Românească
"Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), anunță lansarea inițiativei “2010 – Anul Matematicii în Şcoala Românească”, un proiect al societății civile, desfășurat în parteneriat cu instituții ale statului și entități private, ce își propune să schimbe mentalitatea copiilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice cu privire la rolul matematicii în educație. "

http://www.curcubeu.com/2010-anul-matematicii-in-scoala-romaneasca.html/comment-page-1

Anul matematicii
"REŞIŢA - Cei 100 ani de existenţă a Societăţii de Ştiinţe Matematice în România sunt marcaţi prin lansarea site-ului www.anulmatematicii.ro. Proiectul „2010, Anul Matematicii în Şcoala Românească“ este iniţiat de SSMR cu sprijinul Intuitext, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, desfăşurat sub egida Preşedinţiei României."

http://www.caon.ro/stiri/caras/articol/anul-matematicii/cn/news-20100302-07075035

2010 - ANUL MATEMATICII ÎN ȘCOALA ROMÂNEASCĂ
Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), anunță lansarea inițiativei “2010 – Anul Matematicii în Şcoala Românească”, un proiect al societății civile, ce își propune să schimbe mentalitatea copiilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice cu privire la rolul matematicii în educație.

http://www.calendarevenimente.ro/detalii.php?ev=44899

  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
  • >