„Quod erat demonstrandum”, prescurtat q.e.d. vine din latină şi înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”. Este formula cu care se încheie rezolvarea unei probleme de geometrie în manuscrisele operei lui Euclid.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cont nou | Ai uitat parola?

Ştiaţi că?

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.

Vezi toate

Anecdote matematice

Un ardelean şi un matematician în tren. După un timp trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 425 de oi."
Se uită şi matematicianul, scoate un pix şi o foaie de hârtie, calculează... nimic.
Dupa o oră mai trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5,6... 281 de oi."
Matematicianul scoate laptop-ul, calculează, utilizează toate programele complexe de calcule... nimic.
Dupa încă câteva ore trec pe lângă altă stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 892 de oi."
Matematicianul scoate telefonul mobil, sună un prieten matematician, se conectează la internet, caută, trimite mai multe mail-uri, nimic.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar eu sunt matematician, membru al Academiei, cu diplome multe, comunicări ştiinţifice internaţionale etc. şi nu am putut număra. Cum faceţi?
- No, d-apăi simplu, domnul meu... numeri picioarele şi împarţi la patru!

Vezi toate

citate matematice

"Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei."

Ion Barbu

Vezi toate

Ştiri

S-au publicat câştigătorii concursului de fotografii matematice "Deci, Mate"!
scris de Anul Matematicii, la 29 Nov 2010

Comenteaza Imprima

Au fost jurizate un număr de 88 portofolii, iar juriul a acordat un număr de 10 premii şi 7 menţiuni. Pentru fiecare dintre cei 17 premianţi au fost publicate pe site portofoliile de concurs, constând în fotografie şi eseu.

Lista câştigătorilor se poate accesa din pagina concursului de pe site-ul nostru. Pentru a vedea toată lista participanţilor la acest concurs, apăsaţi butonul “Vezi toată lista” din josul paginii Câştigători.

Toţi câştigătorii vor fi contactaţi de către un reprezentant al echipei Anul Matematicii pentru a afla cum pot intra în posesia premiilor câştigate.
Diplomele câştigătorilor vor fi trimise prin poştă, odată cu premiul. Pentru ceilalţi participanţi la concurs, diplomele de participare vor fi disponibile pe site pentru descărcare.

Întreaga echipă de administrare a siteului îşi cere scuze participanţilor pentru întârzierea publicării câştigătorilor.
Felicitări tuturor câştigătorilor!

opritescu alexandra   03:02 pm, 02 Dec 2010
unde sunt diplomele?
Anul Matematicii   06:22 pm, 03 Dec 2010
In pagina participantilor la concurs (http://www.anulmatematicii.ro/contest/winners/contest/3/list/all), in dreptul fiecarui nume din tabel (elev sau profesor) exista un mic buton cu simbolul "pdf". Apasati pe acest simbol si veti descarca diploma in format pdf.
jane song   08:19 am, 20 Jun 2012
<strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-birkin-c-20.html">Hermes Birkin Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Hermes Replica Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Replica Hermes Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-birkin-c-20.html">Hermes Birkin Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Hermes Bag Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-kelly-c-26.html">Hermes Kelly Handbag</a></strong>
jane song   08:21 am, 20 Jun 2012
<strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel J12 Watch">Chanel J12 Watch</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel Watches">Replica Chanel Watches</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel Ceramic Watches">Chanel Ceramic Watch</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel Replica Watches">Chanel Replica Watches</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel J12">Chanel J12 Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel Watches">Replica Chanel Watch</a></strong>
Pentru a comenta trebuie sa te autentifici!