„Quod erat demonstrandum”, prescurtat q.e.d. vine din latină şi înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”. Este formula cu care se încheie rezolvarea unei probleme de geometrie în manuscrisele operei lui Euclid.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cont nou | Ai uitat parola?

Ştiaţi că?

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.

Vezi toate

Anecdote matematice

Un ardelean şi un matematician în tren. După un timp trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 425 de oi."
Se uită şi matematicianul, scoate un pix şi o foaie de hârtie, calculează... nimic.
Dupa o oră mai trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5,6... 281 de oi."
Matematicianul scoate laptop-ul, calculează, utilizează toate programele complexe de calcule... nimic.
Dupa încă câteva ore trec pe lângă altă stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 892 de oi."
Matematicianul scoate telefonul mobil, sună un prieten matematician, se conectează la internet, caută, trimite mai multe mail-uri, nimic.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar eu sunt matematician, membru al Academiei, cu diplome multe, comunicări ştiinţifice internaţionale etc. şi nu am putut număra. Cum faceţi?
- No, d-apăi simplu, domnul meu... numeri picioarele şi împarţi la patru!

Vezi toate

citate matematice

"Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei."

Ion Barbu

Vezi toate

Ştiri

Concursul de Fotografii matematice: “Deci, Mate!” s-a încheiat!
scris de Anul Matematicii, la 02 Sep 2010

Comenteaza Imprima

Concursul de Fotografii matematice: “Deci, Mate!” s-a încheiat, în concluzie nu mai primim portofolii de concurs.
Într-o săptămână vom publica pe site lista cu participanţii, iar portofoliile acestora vor intra în jurizare.
Vă reamintim că Portofoliul trebuie să conţină:
• Fotografia realizată de către elev într-un format foto acceptat (jpg, bmp etc.)
• Un titlu sugestiv pentru fotografia propusă, titlu ce nu trebuie să depăşească 5 cuvinte sau 50 de caractere
• Un eseu de 200 – 500 de cuvinte redactat de către elevul care a realizat fotografia, semnat de către elev cu datele sale: nume, prenume, clasă, şcoală, localitate, judeţ
• Numele şi prenumele cadrului didactic sau / şi al părintelui care a ghidat şi a ajutat elevul în crearea portofoliului pentru acest concurs (dacă este cazul).
Mulţumim tuturor participanţilor pentru interes şi pentru fotografiile deosebite! 

Andrei Iliescu   06:32 pm, 04 Sep 2010
Puteti sa-mi spuneti daca ati primit portofoliul lui Iliescu Andrei ?
Anul Matematicii   03:20 pm, 21 Sep 2010
Da, am primit portofoliul elevului Iliescu Andrei-Alexandru-Eugen. Multumim.
ana gherman   03:51 pm, 23 Sep 2010
pe cand rezultatele?
Octavia-Maria Nica   09:44 pm, 30 Sep 2010
nu am gasit rezultatele nicaieri pe site...nu au fost publicate inca? am avut ca participant pe elevul Simoc Raul, de la S08 Osorhei, Bihor...ne puteti da un raspuns? va multumesc
Georgiana Ionita   06:45 pm, 01 Oct 2010
da.... asteptam rezultatele, caci luna septembrie a luat sfarsit
Anul Matematicii   07:50 pm, 01 Oct 2010
Din pacate, inca nu s-a finalizat jurizarea. Vom publica rezultatele in decursul saptamanii 11-17 octombrie 2010. Multumim pentru intelegere.
opritescu alexandra   12:52 pm, 17 Oct 2010
pe cand rezultatele? pun pariu ca nu le veti afisa azi
Lorand-Edmond Iszlai   09:06 pm, 18 Oct 2010
Ce tare... al doilea concurs de mantuiala... la primul a fost o greseala... la cel de-al doilea ce este ???? Ma intreb daca se trimiteau la primul concurs vreo 1000 de portofolii oare ce se intampla ??? Cand am spus ca este facut site-ul pentru a lua punctaj si concursurile asa de ochii lumii pentru a avea activitate... mi-ati trimis mail sa ma rugati sa va permit sa stergeti mesajul de pe site cu pretextul ca dauneaza siteului pentru ca a fost doar o greseala... acum ce o sa mai spuneti ??? Daca tot vreti sa promiteti ceva... macar spuneti ca o sa afisati lista curand... nu precizati data daca nu sunteti in stare sa va tineti de cuvant! PS. Asa nu schimbi nimic... mi' lehamite de asa zisi cavaleri ai schimbarii... tot site-ul asta probabil a costat o groaza de bani, iar cineva si-a luat partea... sa aveti o zi buna...
Anul Matematicii   02:48 pm, 19 Oct 2010
Stimate domn Lorand-Edmond Iszlai, am putea sa va explicam ce anume ne-a determinat sa intarziem si de data aceasta cu afisarea castigatorilor, dar sigur nu are sens. Va asiguram insa ca site-ul acesta a fost facut prin investitie proprie, fara niciun castig material, nimeni nu "si-a luat partea". Siteul reprezinta o initiativa sociala, benevola si absolut gratuita a unei firme private. Vom publica in curand castigatorii.
Lorand-Edmond Iszlai   07:26 pm, 19 Oct 2010
Multumesc de raspuns. Sper sa ma insel tare !!! Ps. Daca si eu le-as aduce lucrarile elevilor la fel cum promiteti dumneavoastra... oare cum ar fi? - Lucrarile? - Am vrut sa le corectez... dar nu am avut timp. - Iar... - Ce sa fac, pot explica...
Lorand-Edmond Iszlai   07:26 pm, 19 Oct 2010
Multumesc de raspuns. Sper sa ma insel tare !!! Ps. Daca si eu le-as aduce lucrarile elevilor la fel cum promiteti dumneavoastra... oare cum ar fi? - Lucrarile? - Am vrut sa le corectez... dar nu am avut timp. - Iar... - Ce sa fac, pot explica...
Lorand-Edmond Iszlai   07:28 pm, 19 Oct 2010
apropo, daca atentez la imaginea site-ului puteti sterge comentariile
Anul Matematicii   03:16 pm, 21 Oct 2010
Stimate domn Lorand-Edmond Iszlai, aveti dreptate. Nu vom sterge comentariile Dvs. Aceasta este realitatea si situatia, si ne-o asumam. Multumim.
Adriana Maris   09:12 pm, 23 Oct 2010
E atat de trist... Si la la doilea concurs e tot o greseala, dar greseala e a noastra. Dupa ce am participat la primul si am vazut cum a fost, de ce nu ne-am invatat minte? De ce am mai participat si de ce mai protestam acum si mai asteptam sa se incadreze cineva in timp? Oricum elevii au uitat de concurs, iar unii nici nu mai sunt la scoala noastra... E doar o noua dezamagire, nici prima si, cu siguranta, nici ultima... Pe cand urmatorul concurs?
opritescu alexandra   03:13 pm, 25 Oct 2010
diplomele??? cand???
Ilona Bala   02:43 pm, 12 Nov 2010
Buna ziua! As vrea sa stiu daca a fost primit portofoliul elevei Preda Mihaela.Va multumesc!
Anul Matematicii   03:31 am, 13 Nov 2010
Da, am primit portofoliul elevei Preda Mihaela.
Anul Matematicii   03:36 am, 13 Nov 2010
Urmatorii participanti la concursul Foto sunt rugati sa ne specifice clasa: Zamfirecu Andreea Paleu Tudor Andrei Bosca Diana Chereji Laura Natalia Cocarca Ioana Tripa Marius - lipsesc si informatiile despre scoala, localitate, judet Opritescu Alexandra Va rugam sa trimiteti informatiile pe adresa de email concurs@anulmatematicii.ro.
opritescu alexandra   06:28 pm, 17 Nov 2010
ati primit datele ca vi le-am trimis? s-a finalizat jurizarea?
opritescu alexandra   06:11 pm, 20 Nov 2010
raspunde cineva acestui forum? eu nu inteleg de ce dureaza atat sa raspunzi la o intrebare??
jane song   08:19 am, 20 Jun 2012
<strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-birkin-c-20.html">Hermes Birkin Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Hermes Replica Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Replica Hermes Handbags</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-birkin-c-20.html">Hermes Birkin Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com">Hermes Bag Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.hermes-birkinhandbags.com/hermes-kelly-c-26.html">Hermes Kelly Handbag</a></strong>
jane song   08:21 am, 20 Jun 2012
<strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel J12 Watch">Chanel J12 Watch</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel Watches">Replica Chanel Watches</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel Ceramic Watches">Chanel Ceramic Watch</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Chanel Replica Watches">Chanel Replica Watches</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel J12">Chanel J12 Replica</a></strong><br> <strong><a href="http://www.chanel-j12watch.com" title="Replica Chanel Watches">Replica Chanel Watch</a></strong>
Pentru a comenta trebuie sa te autentifici!