Ştiri
Pledoarie pentru matematică


„Învăţând matematica, înveţi să gândeşti”
Grigore C. Moisil
Matematica este disciplina care, prin existenţa ei, are menirea de a forma o gândire de cercetare. Este ştiinţa cea mai eficace, care are cele mai multe şi mai complexe legături de viaţă. De aceea, se impune o permanentă preocupare în perfecţionarea continuă a metodelor şi mijloacelor de învăţământ pentru a realiza nu o simplă instruire matematică, ci o educaţie matematică, cu implicaţii serioase în dezvoltarea tineretului şi formarea lui ca om folositor societăţii din care face parte.
Matematica, pătrunzând în aproape toate domeniile de cercetare şi aducându-şi contribuţia la dezvoltarea tuturor ştiinţelor, este chemată să-şi îndeplinească rolul de factor esenţial la adaptarea rapidă a fiecărui cetăţean la cerinţele mereu crescânde ale societăţii în care trăim.
Se ştie deja că în ceea ce priveşte matematica, România este una dintre ţările cu cei mai buni oameni în domeniu. Aceasta se datorează unei tradiţii de peste două secole. Începută la 1830, prin Regulamentul Organic, unde educaţia matematica era privită ca model de gândire; idee foarte îndrăzneaţă pentru vremurile acelea. Gheorghe Lazăr şi Gheorghe Asachi au pus în practică acest lucru prin primele manuale în limba română. Munca lor a fost continuată la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Spiru Haret, considerat părintele reformei moderne a învăţământului românesc.
Ca o continuare a acestor tradiţii România devine în 1959 promotoarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Atunci se desfăşoară, la Braşov, prima Olimpiadă de Matematică.
România a mai găzduit apoi olimpiadele din 1960 (Sinaia), 1969, 1978 şi 1999 (Bucureşti), de-a lungul timpului 50 de participări ale echipei României au participat la Olimpiada Internaţională de Matematică. Aceştia au obţinut 68 de medalii de aur, 113 medalii de argint, 90 medalii de bronz şi 2 menţiuni onorabile. Olimpicii cu cele mai multe medalii de aur (3 medalii de aur fiecare) sunt: Ciprian Manolescu, Mihai Manea, Ştefan Laurenţiu Horneţ, Teodor Bănică,iar persoana care a participat de cele mai multe ori la olimpiadă (de 4 ori – 2004-2007) este Adrian-Ioan Zahariuc.
De altfel, matematicieni români, cu o largă recunoaştere internaţională, profesori la universităţi americane de prestigiu cum sunt Dan Voiculescu, Gheorghe Lusztig şi Daniel Tătaru au obţinut, ca elevi, medalia de aur la Olimpiada Internaţională.
Orice domeniu din viaţă revine la “a rezolva o problemă”, adică la a găsi o ieşire dintr-o dificultate, a găsi o cale de a atinge un obiectiv care nu este direct accesibil.
A găsi soluţia unei astfel de probleme este o trăsătură specifică inteligenţei, iar inteligenţa este apogeul distinctiv al speciei umane.
Matematica, dintre toate ştiinţele, este cea care învaţă cel mai mult pe om cum să rezolve o problemă.
Academicianul Gheorghe Mihoc spunea „Nu trebuie să educăm copiii pentru ceea ce suntem noi azi, ci pentru ceea ce vor fi ei mâine”.


Nu există comentarii!