„Quod erat demonstrandum”, prescurtat q.e.d. vine din latină şi înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”. Este formula cu care se încheie rezolvarea unei probleme de geometrie în manuscrisele operei lui Euclid.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cont nou | Ai uitat parola?

Ştiaţi că?

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.

Vezi toate

Anecdote matematice

Un ardelean şi un matematician în tren. După un timp trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 425 de oi."
Se uită şi matematicianul, scoate un pix şi o foaie de hârtie, calculează... nimic.
Dupa o oră mai trec pe lângă o stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5,6... 281 de oi."
Matematicianul scoate laptop-ul, calculează, utilizează toate programele complexe de calcule... nimic.
Dupa încă câteva ore trec pe lângă altă stână.
Ardeleanul: "1,2,3,4,5... 892 de oi."
Matematicianul scoate telefonul mobil, sună un prieten matematician, se conectează la internet, caută, trimite mai multe mail-uri, nimic.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar eu sunt matematician, membru al Academiei, cu diplome multe, comunicări ştiinţifice internaţionale etc. şi nu am putut număra. Cum faceţi?
- No, d-apăi simplu, domnul meu... numeri picioarele şi împarţi la patru!

Vezi toate

citate matematice

"Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei."

Ion Barbu

Vezi toate

Mărturii

Nota 5.00 / 11 voturi
interes general Mărturii: Adrian Vladu

Comenteaza Trimite unui prieten Imprima

Mă numesc Adrian Vladu şi sunt student în anul III la Brown University. Studiez matematica şi informatica, iar pentru moment lucrez intens în domeniul algoritmilor online - o ramură relativ nouă a informaticii teoretice.

În timpul liceului am petrecut destul de mult timp încercând să-mi dezvolt maturitatea matematică. Am lucrat o groază de probleme şi am încercat să fac faţă cât mai bine atmosferei competitive din liceul "Tudor Vianu" unde învăţam. În cele din urmă am ajuns la olimpiada de informatică, unde cel mai mult mi-a plăcut faptul că în problemele cu adevărat "tari" era suficient să găsesc o idee frumoasă. Asta nu necesită nici un fel de tehnicalităţi sau cunoştinţe avansate, doar imaginaţie şi gândire riguroasă.

Consider că experienţa acelor ani nu numai că m-a ajutat să intru la Brown, dar mi-a şi oferit o direcţie clară spre care să mă îndrept: cercetarea teoretică. Am luat cursurile cele mai avansate şi am început să lucrez împreună cu profesorii mei la probleme de actualitate. Cel mai util a fost să descopăr că, oricare ar fi natura domeniului pe care îl studiez, este suficient să petrec puţin timp pentru a înţelege instrumentele matematice, pentru ca apoi totul să se rezume la aceleaşi feluri de provocări pe care le aveam şi la olimpiade.

Este impresionant să vezi că idei accesibile oricui pot să conducă la nişte rezultate importante. Unul dintre cei mai prolifici profesori cu care m-am întâlnit şi-a scris teza de doctorat despre origami. Tot el a câştigat $500,000 demonstrând că un metru de tâmplărie se poate strânge fără a se autointersecta, oricare ar fi configuraţia lui iniţială. Un alt profesor, care folosise o pictură a lui Dali ca exemplu pentru desfăşurarea unui hipercub în spaţiul tridimensional, a ajuns să îl cunoască personal pe cel mai important suprarealist al secolului XX şi să îi ofere lecţii de geometrie.

Sunt fericit să mă aflu într-o asemenea comunitate efervescentă. În timp ce mă pregătesc "full steam ahead" pentru o carieră în cercetare, sper că vor fi cât mai mulţi alţii care să încerce să înţeleagă eleganţa teoriei şi să se profite de ea.

Nu există comentarii!

Pentru a comenta trebuie să te autentifici!